10 Tips voor een gekoeld datacenter & serverruimte

Het is weer tropisch heet in Nederland en we zoeken steeds meer naar verkoeling om de hitte het hoofd te kunnen bieden. Ook in het datacenter kunnen de temperaturen hoog oplopen en dat brengt enkele risico’s met zich mee. Onder bepaalde omstandigheden zijn verkoelende maatregelen dan ook geen overbodige luxe. Daarom 10 handige tips om uw datacenterapparatuur en serverruimte koel te houden.

  1. Gezondheid: Check regelmatig de gezondheid van de koelinstallaties en zorg dat ze regelmatig worden onderhouden.
  2. Metingen: Voer temperatuurmetingen uit aan de voorkant van de servers. Dit is waar de servers de koele lucht in trekken en geldt als de belangrijkste meting. Voer metingen uit aan de boven-, midden- en onderkant van de voorkant van de rekken. Als de onderste gedeelten van de racks koeler zijn en u heeft een open rackruimte, probeer dan de servers dichter bij de onderkant (of het koelste gedeelte) van de racks te plaatsen.
  3. Panelen en kabels: Zorg ervoor dat racks met panelen van elkaar gescheiden worden, anders stroomt de warme lucht zo weer binnen. Zorg ook voor een ordelijke plaatsing van de kabels. Een wirwar van kabels verhindert dat warme lucht efficiënt afgevoerd wordt.
  4. Vloer: Verwijder alle obstructies onder de vloer en zorg ervoor dat de vloer geen gaten heeft (vloertegels die ontbreken of waarin gaten zijn uitgesneden voor de kabels). Bij datacenters met verhoogde vloer wordt koele lucht vaak via de vloer aangezogen. Hoe minder obstructies, hoe makkelijker de koude lucht zich naar de server kan banen.
  5. Ventilatiegaten in de vloer: Indien koude lucht via de vloer wordt aangebracht, zorg ervoor dat de ventilatiegaten zich zo dicht mogelijk bij de ‘intake’ van de servers bevinden.
  6. Warme gang/koude gang: De meeste racks zuigen aan de voorzijde koele lucht aan en blazen hete lucht via de achterzijde uit. Stel je racks zo op dat er rijen worden gevormd van racks met het front naar elkaar toe en rijen met de achterkant naar elkaar toe. Zo voorkom je dat een volgende rij servers de warme lucht van de vorige rij aanzuigt.
  7. Air Conditioning: Zet je Computer Room Air Conditioning zo neer dat deze een warme gang koelt en installeer apparaten die de luchtdoorstroming tussen de racks optimaliseren.
  8. Verspreid high-densityracks: Zorg ervoor dat racks met high-densityservers verspreid worden over het datacenter. Zo krijgt men geen ‘hete eilandjes’, wat voor koelingproblemen kan zorgen. Wil je ze toch bij elkaar zetten, isoleer ze dan van de rest van het datacenter. Installeer bij voorkeur isolatiecellen voor high-densitysystemen. Zo blijft hun warmte beperkt tot de ruimte waarin ze zich bevinden.
  9. Bewaar uw serverruimte alleen voor server- en netwerkapparatuur: Er is geen reden om iets anders dan uw kritieke server en netwerkapparatuur te hebben in uw serverruimte. Gebruik het niet voor opslag van andere materialen of als reserve IT-kantoor. Meer dingen in de serverruimte betekent dat er meer lucht nodig is om de ruimte te koelen.
  10. Uitschakelen licht en randapparatuur: Als de ruimte niet bezet is schakelt u de lichten uit. Dit kan één tot drie procent aan elektrische en warmtebelasting besparen, wat in een marginale koelsituatie de temperatuur één tot twee graden kan verlagen. Controleer ook of er apparatuur is aangesloten die niet meer actief gebruikt wordt. Dit komt vrij vaak voor en dient uitgeschakeld worden.
Interessant? Deel dit artikel op social media!