Zo blijft u ransomware altijd een stapje voor!

Ransomware detection

De zorgen over ransomware-aanvallen in Nederland worden steeds groter. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bestempelt het sinds juni 2021 zelfs tot bedreiging voor de nationale veiligheid. Niet alleen sectoren als de publieke, financiële en zorg, maar ook het midden- en kleinbedrijf heeft veel te vrezen van ransomware, waarschuwt de instantie in het jaarlijkse rapport Cybersecuritybeeld Nederland.¹

Uit de cyberincidenten die Nederlandse bedrijven het afgelopen jaar hebben geraakt, blijkt dat de digitale weerbaarheid nog steeds onvoldoende up-to-date is. Basismaatregelen worden niet voldoende genomen, zoals het tijdig patchen van kwetsbaarheden op servers en het aanscherpen van het wachtwoordbeleid. De verschillen in mate van weerbaarheid tussen bedrijven en organisaties zijn nog steeds te groot.

Snelle detectie vormt de sleutel tot succes!

We kunnen tegenwoordig niet meer zonder: moderne devices met een internetconnectie verbonden aan ons bedrijfsnetwerk. “Maar waarom praat mijn printer met een andere server uit India, en van wie is dit onbekende IP-adres?”

Cybercriminelen brengen vaak langere tijd ongezien door in het netwerk van een slachtoffer voordat zij schade toebrengen aan systemen en belangrijke informatie vergrendelen. Ze nemen hun tijd om uit te zoeken op welke wijze ze maximale ontwrichting van processen kunnen bereiken. In het uiterste geval is de ontstane schade zo ernstig, dat herstel niet mogelijk is, data verloren gaat en nieuwe systemen moeten worden aangekocht.¹

Met een cybersecurity detectiesysteem signaleert u verdachte in- en uitgaande datastromen op het netwerk, die tot voor kort onzichtbaar waren voor uw organisatie. Doordat cybercriminelen hun tijd nemen kunnen voorbereide ransomware-aanvallen in een vroeg stadium, nog voordat ze schade toebrengen, worden opgespoord. Kwetsbaarheden op het netwerk kunnen vervolgens worden vastgesteld tot op het niveau van de individuele werkplek. Op deze wijze kan snel achterhaald worden óf en wáár er door cybercriminelen aan de deur wordt gerammeld.

Ook ransomware een stapje voorblijven?

Diverse Nederlandse organisaties maken inmiddels gebruik van zo’n cybersecurity detectiesysteem.
Benieuwd welk systeem zij gebruiken en hoe voorbereide ransomware-aanvallen tegengehouden kunnen worden?