Blog: Cloud versus on-premise archivering: Een keuze voor de publieke sector

apartment-architecture-bright-day-1024248.jpg

In de zoektocht naar de meest effectieve archiveringsstrategieën staan publieke organisaties vaak voor de keuze tussen Cloud-gebaseerde en on-premise oplossingen. Beide benaderingen hebben hun unieke voordelen en uitdagingen, vooral binnen de context van compliance, veiligheid en toegankelijkheid. Dit artikel verkent de voor- en nadelen van elk, om publieke entiteiten te helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze.

Cloud-gebaseerde archivering: Flexibiliteit en schaalbaarheid

Cloud-opslag biedt een aanzienlijke mate van flexibiliteit en schaalbaarheid, wat bijzonder voordelig kan zijn voor organisaties met fluctuerende opslagbehoeften. Het maakt snelle aanpassing aan groeiende datahoeveelheden mogelijk zonder de noodzaak voor fysieke hardware-upgrades. Bovendien zorgt Cloud-archivering voor een betere toegankelijkheid, aangezien data vanaf elke locatie met internettoegang kan worden benaderd.

Voordelen:

 • Gemakkelijke schaalbaarheid en flexibiliteit
 • Geen initiële investering in hardware nodig
 • Toegankelijk vanaf elke locatie

Uitdagingen:

 • Potentiële zorgen over data-soevereiniteit en privacy
 • Recurring kosten kunnen oplopen bij intensief datagebruik
 • Afhankelijkheid van externe serviceproviders voor data-beveiliging en uptime

On-premise archivering: Controle, veiligheid, en nu ook schaalbaarheid

On-premise oplossingen bieden maximale controle over data en zijn daarom vaak de voorkeursoptie voor organisaties die met bijzonder gevoelige of gereguleerde data werken. Deze benadering stelt organisaties in staat om hun eigen beveiligingsprotocollen toe te passen en zorgt voor onmiddellijke toegang tot data zonder afhankelijkheid van internetverbindingen.

Met het Silent Cube systeem van FAST LTA krijgen publieke organisaties een on-premise oplossing die niet alleen zorgt voor maximale controle en veiligheid maar ook uniek flexibel en schaalbaar is dankzij zijn modulaire systeem. Dit betekent dat het systeem kan meegroeien met de dataopslagbehoeften van de organisatie, vergelijkbaar met de voordelen die normaal gesproken geassocieerd worden met Cloud-archieven.

Voordelen:

 • Volledige controle over data en beveiliging
 • Eenmalige investering, zonder lopende kosten voor dataopslag
 • Flexibel en schaalbaar door modulair systeem, vergelijkbaar met Cloud-voordelen

Uitdagingen:

 • Vereist initiële investering in hardware en onderhoud
 • Vereist enige expertise voor het beheer en onderhoud van het systeem

Duurzame on-premise archivering

Het Silent Cube systeem staat garant voor duurzame, lange termijn, compliant archivering. Het systeem is ontwikkeld voor revisiebestendige archivering om aan wettelijke vereisten te voldoen en wordt nu steeds meer gebruikt als een algemeen, actief WORM-archief. Naast WORM-bescherming per hardware, biedt het systeem verdere technologieën om te beschermen tegen datamanipulatie en gegevensverlies, met viervoudige redundantie binnen een opslagmodule.

Conclusie

De keuze tussen Cloud-gebaseerde en on-premise archivering hangt af van een reeks factoren, waaronder de specifieke behoeften van een organisatie op het gebied van compliance, veiligheid, toegankelijkheid en nu ook schaalbaarheid. Het Silent Cube systeem van FAST LTA biedt een unieke oplossing die de traditionele grenzen tussen Cloud en on-premise oplossingen overbrugt. Door proactief te kiezen voor een systeem dat veiligheid, controle en flexibiliteit combineert, kunnen publieke organisaties een archiveringsstrategie ontwikkelen die klaar is voor de toekomst.

Voor meer informatie over het kiezen van de juiste archiveringsstrategie voor uw organisatie, nodigen we u uit om contact op te nemen met onze experts of onze partner  Comex BV.

Is uw archiveringsstrategie klaar voor de toekomst?

Benieuwd naar welke archiefoplossingen kunnen bijdragen aan een toekomstbestendige archiveringsstrategie, zodat u compliant kunt blijven en datagarantie kunt waarborgen? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor een gratis consultatie!