Blog: Het cruciale belang van archivering in de publieke sector: veiligheid, compliance en datagarantie

Archivering van Data
Tegenwoordig erkennen steeds meer organisaties binnen de publieke sector het belang van archivering. Met de toenemende bewustwording over de risico’s van datalekken en cyberaanvallen, maar ook aangescherpte wetten en regelgevingen, wordt de noodzaak voor een robuuste archiveringsstrategie duidelijker dan ooit. Datagarantie, toegankelijkheid en bedrijfscontinuïteit zijn hierbij essentiële thema’s. Is uw archiveringsstrategie klaar voor de toekomst?

Van passieve opslag naar actieve archivering

De evolutie van archivering van een passieve naar een actieve rol in databeveiliging zorgt voor een verschuiving in hoe organisaties hun gegevens moeten beheren. Actieve WORM (Write Once, Read Many) archieven staan centraal in deze evolutie, door het bieden van een onveranderlijke, veilige en altijd toegankelijke opslagoplossing. Deze technologie garandeert dat eenmaal opgeslagen gegevens niet gewijzigd of verwijderd kunnen worden, wat cruciaal is voor zowel compliance met regelgeving zoals de AVG als voor het verzekeren van datagarantie tegen manipulatie of verlies.

Belangrijke thema’s

In de publieke sector, waar enorme hoeveelheden gevoelige informatie worden beheerd, is het van essentieel belang dat archiveringsoplossingen niet alleen voldoen aan de huidige regelgeving maar ook de integriteit en toegankelijkheid van data op lange termijn garanderen. Dit ondersteunt niet alleen de bedrijfscontinuïteit maar beschermt ook de privacy en veiligheid van burgergegevens tegen toekomstige bedreigingen.

Investeren in toekomstbestendige archiveringsoplossingen

Met de implementatie van de NIS2-richtlijn worden de eisen voor gegevensbeheer en -beveiliging verder aangescherpt. Lokale overheden en andere publieke entiteiten staan voor de uitdaging om hun archiveringsstrategieën te herzien om aan deze nieuwe normen te voldoen. Door te investeren in geavanceerde archiveringstechnologieën kunnen deze organisaties de integriteit, beschikbaarheid en vertrouwelijkheid van hun data waarborgen. Dit versterkt niet alleen hun compliance en cybersecurity maar bevordert ook de efficiëntie en continuïteit van hun operaties.

Overweeg ook de kosten

Bij het overwegen van Cloud versus on-premise archivering, is een cruciaal argument dat on-premise opslagsystemen geen verborgen kosten hebben bij frequente toegang tot archiefdata. In tegenstelling tot Cloud-archieven, waar onvoorziene hoge kosten kunnen ontstaan bij het benaderen van gegevens, bieden on-premise oplossingen een voorspelbare kostenuitgave. Dit maakt investeren in een on-premise oplossing een economisch verstandige keuze voor organisaties die regelmatig toegang tot hun gearchiveerde gegevens nodig hebben.

Conclusie

In de publieke sector is archivering niet langer slechts een passieve opslag, maar een actieve strategie voor databeveiliging. Deze evolutie komt voort uit de groeiende bewustwording van risico’s zoals datalekken en cyberaanvallen. Actieve archiveringstechnologieën, zoals WORM-archieven, zijn essentieel geworden voor compliance, datagarantie en bedrijfscontinuïteit. Investeringen in toekomstbestendige archiveringsoplossingen zijn noodzakelijk om te voldoen aan strengere regelgeving zoals NIS2-richtlijnen. Bij het kiezen tussen Cloud en on-premise opslag is het belangrijk om de kosten te overwegen; on-premise oplossingen bieden voorspelbare kosten, waardoor ze een economisch verstandige keuze zijn voor organisaties met regelmatige toegang tot gearchiveerde gegevens.

Voor meer informatie over lange termijn, garant en compliant archivering verwijzen we u graag door naar de website van onze partner Comex BV.

Is uw archiveringsstrategie klaar voor de toekomst?

Benieuwd naar welke archiefoplossingen kunnen bijdragen aan een toekomstbestendige archiveringsstrategie, zodat u compliant kunt blijven en datagarantie kunt waarborgen? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor een gratis consultatie!