Einde ondersteuning Windows Server 2008

Op 14 januari 2020 stopt de aanvullende support op Windows Server 2008 en Windows Server 2008 R2. De serversoftware ontvangt vanaf dat moment geen belangrijke patches en beveiligingsupdates meer en is daardoor kwetsbaar voor security-issues en technische problemen. Organisaties die hun applicaties nog op één van deze Windows Server versies hebben draaien worden gemaand om voor het eind van de ondersteunde levenscyclus actie te ondernemen.

Om de veiligheid en continuïteit van applicaties binnen IT-afdelingen in stand te houden adviseert Microsoft om over te stappen naar een nieuwere on-premise versie van Windows Server. De meest recente versie is 2019, terwijl ook 2016 nog tot 2027 aanvullende ondersteuning biedt. Daarnaast biedt Microsoft de mogelijkheid bestaande workloads direct te migreren naar Azure, waarbij drie jaar aanvullende Extended Security Updates worden aangeboden zonder aanvullende kosten.

Het upgraden van het serverbesturingssysteem naar een nieuwere versie of de migratie van workloads naar Microsoft Azure vergt vaak veel tijd en aanpassingen. Dit komt met name door de complexiteit en de belangen van de kritieke applicaties die op de Windows Server draaien. Deze zijn vaak naadloos geïntegreerd in de dagelijkse bedrijfsactiviteiten, waardoor een hoop andere systemen er afhankelijk van zijn. Applicaties zomaar uitschakelen of verhuizen naar Azure kan bovendien voor grote problemen zorgen. Omdat veel Windows Server 2008-systemen nog on-premise draaien zal hier zorgvuldig mee moeten worden omgegaan.

Heeft u vragen omtrent het upgraden van uw Windows Server licenties of bent u benieuwd naar de voordelen van Microsoft Azure voor uw IT-omgeving? HET IT helpt u graag bij het maken van de juiste keuze. Neem contact op met één van onze specialisten!

Interessant? Deel dit artikel op social media!