3 Handige tips voor het veilig verhuizen van de IT-omgeving

1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Een succesvolle verhuizing valt of staat met een goede planning en voorbereiding. Breng duidelijk in kaart welke verschillende fases er tijdens het verhuizen doorlopen moeten worden. Zorg er als eerste voor dat iedereen precies weet wat er verhuisd moet worden. Hoeveel racks, servers en switches gaan er mee? Label de zaken die achterblijven en de zaken die verhuisd kunnen worden. Neem meteen alle hardware- en softwarecontracten door. Wellicht zijn er contracten die opgezegd kunnen worden. Om er zeker van te zijn dat de IT-omgeving ook op de nieuwe locatie aan de hoogste eisen voldoet, kan het een goed moment zijn om bepaalde, vaak verouderde apparatuur, uit te faseren en nieuwe apparatuur aan te schaffen. Dit is tevens een uitgelezen moment om van een lastige leverancier af te komen, een betere deal met een andere leverancier te sluiten of om nieuwe diensten uit te proberen. Kijk dus kritisch naar uw huidige situatie en wat er voor de nieuwe IT-omgeving nodig is.

Datacenter HET IT

Interesse of hulp nodig bij uw migratietraject?

2. Verzekeren tegen dataverlies
Hoewel het transporteren van de apparatuur doorgaans op een veilige manier gebeurt, kan het altijd voorkomen dat er materiaal beschadigd raakt. Een globale verzekering voor uw datacenter apparatuur is dan ook geen overbodige luxe. Daarnaast is het belangrijk maatregelen te nemen tegen het verlies van data. Denk aan extra back-ups en het uitwerken van een fallback disaster recovery plan.

3. Wennen aan de nieuwe omgeving
Het is vanzelfsprekend dat uw organisatie aan het begin moet wennen aan de nieuwe IT-omgeving. Belangrijk hierbij is de kennisoverdracht van de veranderingen die hebben plaatsgevonden ten opzichte van de oude omgeving. Zijn er systemen vervangen? Zijn er contracten met andere leveranciers afgesloten? En hoe zit het met servicecontracten en garantieregelingen? Allerlei zaken die intern goed gedocumenteerd dienen te worden en waarvan uw personeel op de hoogte moet worden gesteld. Ook is het raadzaam de verhuisde apparatuur even te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Een verandering in temperatuur kan in sommige gevallen tot problemen leiden. Het beste is om na installatie even te wachten, alvorens de apparatuur aan te zetten.

Interessant? Deel dit artikel op social media!